Koi Havuzu
Koi havuzu bir diğer adıyla koi göleti diğer havuz modellerine oranla daha küçük olan bir havuz türüdür. Bu havuz türünde renkli sazan balıkları olarak da bilinen koi balıkları yetiştirilmektedir, bu balık türünün bakımı son derece kolaydır ve oldukça uzun ömürleri vardır. Koi havuzları kurulurken belirli şartlar bulunmaktadır; havuzun derinliği en az 80 cm olmalıdır, ısıtıcı sistemleri bulunmalıdır, en az 8 metrekare alana sahip olmalıdır ve suyun oksijen seviyesinin ayarlanabilmesi için bir şelale sistemi olmalıdır. Bunlar gerekli olan şartlardan sadece birkaçıdır, koi havuzu kurdurmadan önce yapılması gereken işlemlerin hepsi araştırılmalıdır.
Sayfa İçerikleri
Koi Havuzu Nedir?
Koi havuzu sazan ailesi balıklarından olan ama onlara oranla daha evcil bir balık türü olan renkli sazan balığı olarak da bilinen koi balıklarının yetiştirilmesi için kurulan özel havuz sistemleridir. Bazı şartlar yerine getirilerek kurulan koi havuzları doğayla içi içe olmak için seçilebilecek en iyi yöntemlerden bir tanesidir. Koi havuzunun yapımında kullanılan materyaller oldukça önemlidir ve bu havuz türünün kurulduğu alan da dikkatli bir şekilde seçilmelidir. Fazla güneş gören ya da ağaç altında olan yerler suyun kirlenmesine ve balıkların zarar görmesine sebep olabilir. Biyolojik Gölet hakkında bilgi almak için tıklayın.
Koi Göleti
Koi göleti yani bir diğer adıyla koi havuzu balık yetiştiriciliği yapmak isteyen insanlar arasında oldukça popüler bir yere sahiptir. Bu gölet türünde yetiştirilen koi balığı hem çok uzun ömürlüdür hem de bakımı oldukça kolaydır, sazangiller ailesi balıkları arasında yer alan koi balıkları çok fazla büyümektedir bu nedenle koi göleti kurulurken bu gibi unsurlar göz önüne alınmalıdır. Süs havuzu hzimetimizden faydalanmak için sayfamızı ziyaret edin.
Koi Balığı
Koi balığı çok hızlı büyüyen ve oldukça uzun ömürlü olan bir balık türüdür, sazangiller ailesine ait bir balık türü olmasının yanı sıra daha evcil bir balıktır ve renkli sazan balığı olarak da bilinirler. Boyutları ve renkleri açısından 20 farklı türe ayrılmaktadırlar ve ana vatanları Çin ve Japonya’dır. Dünyanın hemen hemen her yerinde süs havuzlarında bu balık türü yetiştirilir. Japon inanışlarına göre koi balıkları renklerine göre farklı şeyleri temsil etmektedirler. Örneğin beyaz renkli koi balığı huzuru temsil etmektedir, altın renkli koi balığı zenginliği temsil etmektedir. Koi balıklarının larvadan çıktıkları zaman ilk 24 saat yemek vermeye gerek yoktur çünkü bu süreçte besinlerini kendileri sağlayabilirler. Larvadan çıktıkları anda belirli bir beslenme düzenleri bulunmaktadır. Koi balıkları tuzlu sudan hoşlanmazlar tatlı su balığıdırlar. Biyolojik dere hizmeti için tıklayın.
Koi Havuzu Nasıl Yapılır?
Koi balıkları çok hızlı büyüdükleri için koi havuzları da bu düşünülerek tasarlanmalıdır. İlk olarak koi havuzunun kurulacağı alan seçilmelidir, bu alan seçilirken balıkların zarar görmeyeceği ve temiz su kaynaklarına yakın yerler seçilmelidir. Ağaç altı ya da günün 24 saati güneş alan yerler tercih edilmemelidir, bu etkenler suyun kirlenmesine sebep olmaktadır. Yer seçildikten sonra bir sprey yardımıyla belirlenmelidir. Havuz alanı 1,5 metre kadar kazılmalıdır. Kazma işlemi sonrasında zemin kaplaması yapılmalıdır, bu aşamada uygun fiyatlı, bakteri ve yosun tutmayacak bir malzeme tercih edilmelidir. Ekolojik yüzme havuzu yapımı için tıklayın. Koi havuzlarında dışkıların suyu kirletmemesi için su bitkilerine yer verilmelidir, UV filtreler yardımıyla suda oluşan zararlı mikroorganizmalar temizlenmelidir, yararlı bakteriler suya eklenmelidir, koi balığı kış uykusuna yatan bir balık türüdür bu nedenle havuzda bunun için bir alan oluşturulmalıdır, gölgelik alanlara da havuzda yer verilmelidir, saklanma odacıkları da küçük balıklar için gerekli bir alandır. Koi havuzları için özel olarak üretilen filtreler de mutlaka bulunmalıdır. Koi havuz modelinde su giderine gerek olmamaktadır. Koi havuzu kurma işlemi bittikten sonra ve balıklar suya yerleştirildikten sonra kedi, köpek gibi hayvanların havuza ve balıklara verebileceği zararın önüne geçmek için önlemler alınması gerekmektedir.
Koi Havuzu Malzemeleri
Şelale, zemin kaplama için vinil malzeme su ve şelale filtresi, tatlı su midyesi, beton, köpük ve en önemlisi koi balığı koi havuzu yapılarken lazım olan en önemli parçalardır. Balıkların sağlığı ve koi havuzunun uzun ömürlü olabilmesi için bu malzemeler dikkatli seçilmeli hatta bir uzmandan yardım alınmalıdır. Koi havuzu malzemeleri suda paslanmayacak ve suya salınım yapmayacak materyallerden üretilmelidir. Kaya fıskiyeler örneklerimizi incelemek için tıklayın.
Koi Havuzu Fiyatları
Koi havuzları için net bir fiyat söylemek doğru olmayacaktır, çünkü fiyatlandırma işlemi projeden projeye değişiklik göstermektedir. Yapılan koi havuzunun boyutu, derinliği ve kullanılan malzemeler gibi etmenler koi havuzu fiyatlarında değişikliklere sebep olmaktadır.
Koi Havuzu Filtresi
Koi havuzlarında filtrasyon işlemi için bir çukur kazılmaktadır ve havuz ile boru yardımıyla bağlantı kurulmaktadır. Filtrasyon işleminin havuzun su kapasitesine uygun olması önemli bir unsurdur. Koi havuzu için kullanılan bir diğer filtre ise şelale filtresidir bu filtre için uygun bir yer seçilmelidir, boru bağlantıları yapılmalıdır ve etrafı kapatılmalıdır. Filtreleme işlemine yardımcı olması için koi havuzlarında tatlı su midyesi de bulundurulmaktadır, tatlı su midyesi aynı zamanda yosunlanmayı da engellemektedir.